Juchů...

Rozhovor se Sotenem / jedním z autorů muralu Batmana v areálu FNOL

Publikováno: 30. 7. 2018


Už je to nějakou dobu po Streetart festivalu v Olomouci. Slyšel jsi někdy o České republice před tvojí návštěvou? Co sis myslel, když přišla pozvánka do naší země a města jménem Olomouc?

S/ Prahu jsem už několikrát navštívil, takže Čechy pro mě nebyly nové. Nikdy jsem ale nebyl v Olomouci, a tak jsem byl rád, že tam pojedu a potkám staré přátele při vytváření nového uměleckého díla.

 

Kde jsi přišel k svému talentu? Je to něco, co jsi v sobě měl od dětství nebo to máš vydřené?

S/ Ve škole jsem byl snílek, a místo, abych dával pozor, tak jsem si kreslil obrázky, ale neměl jsem velký talent. Cesta k tomu, kde jsem dnes, mi dala hodně práce.

 

Řekni mi něco o sobě, o tvých hobby, tvém životě.

S/ Kromě malování, miluju cestování a objevování odlišných koutů světa, kultur, lidí a jídla. Graffiti a cestování – často skloubené dohromady, jsou na prvním místě v mém životě. Vedle rodiny a přátel samozřejmě. (smích)

Máš nějaké oblíbené spreje a trysky?

S/ Molotow a Flame jako sprej!
Černo-růžové a býlo-růžové fatcapy pro výplň, a Pro-skinny a NY fatcaps pro outline, záleží na situaci.

 

Pověz mi něco o kolaboraci s firmou Molotow. Znám například odstín #098 SOTEN light blue…

S/ Používám značku Molotow od té doby, kdy dorazila na dánský trh, a posledních 9 let se vzájemně podporujeme. V roce 2013 byl čas, kdy jsem jako jeden ze tří dánských writerů dostal jméno svého odstínu (přede mnou byl CMP a Swet). Jako součást oslav jsem namaloval vlak v centrále Molotowu.

 

Vím, že jsi měl narozeniny v den, kdy jsi dokončoval se Sliderem obřího Batmana na budově olomoucké Fakultní nemocnice. A místo oslav tvrdě makáš někde na stěně, máš můj respekt. Tohle je tvoje klasická oslava narozenin?

S/ Cítím se skvěle!
Nic nejde jen tak jednoduše a tvrdá práce je klíč k úspěchu, takže dokud nebyla zeď hotová, strávil jsem svoje narozeniny na plošině, dal sem pivo v noci a slavil jsem pár dní poté.

 

Jsme moc rádi, že jsi přijal naše pozvání být hostem Street art festivalu. Takže, po tom všem – jak se ti líbí Olomouc?

S/ Můj čas v Olomouci byl trochu krátký, a protože bylo hodně práce, nestihl jsem toho tolik, kolik bych chtěl. Ale lidé, které jsem potkal byly v pohodě a dobře se o mne postarali. Je to vždy skvělý pocit udělat nějakou novou práci ve městech, kde jsem předtím nebyl. Doufám, že se budu moct znova vrátit a poznat tohle krásné město trochu víc.

 

Vzkaz na závěr?

S/ Peace!